10 tipp a szállodák számára ágyneművásárlással és -gondozással kapcsolatban

Új ágynemű vásárlásakor a szállodák az alábbi tanácsok  megfogadásával javíthatják az ügyfelek elégedettségét, csökkenthetik az üzemeltetési- és munkabérköltségeket, emellett fokozhatják elkötelezettségüket a fenntarthatóság iránt.

Linen Purchasing Linen Purchasing
Peter Teska
Global Infection Prevention Expert
May 31, 2023

Gyakori szállóvendégként  először mindig az ágyneműt nézzük meg a lepedőtől a párnahuzatokon át a fürdőszobai törülközőkig. Ha az ágynemű kopottas, furcsa, színes foltok vannak rajta, vagy kellemetlen szagú, akkor az negatívan befolyásolja a szálloda általános megítélését. Ezzel más utazók is egyetértenek – a Metabolic tanulmánya szerint a minőségi ágynemű az ügyfél-elégedettség 5-20 százalékát teheti ki.

 

A tanulmány azt is megállapította, hogy egy év alatt egy 120 szobás szálloda nagyjából 65 000 dollárt költ az ágyneműk mosására, melynek 25% -át maga az ágynemű adja. A vendéglátóipar működési költségeinek csökkentése komoly kihívást jelenthet, de a szállodák többféleképpen is spórolhatnak. Az ágynemű hosszabb élettartamú lehet, ha a szállodák megfontoltan választják ki az ágynemű vásárlási és gondozási folyamatait.

Új ágynemű vásárlásakor az alábbi javaslatok betartásával a szállodák javíthatják az ügyfelek elégedettségét, csökkenthetik működési és munkabér-költségeiket, és fokozhatják elkötelezettségüket a fenntarthatóság iránt:
 

  1. Válasszunk tartós ágyneműt. A 100 százalékos biopamut tartósabb és a legtöbb vásárló ezt kedveli. Mivel átlagosan 2-4 alkalommal újrahasznosítható, ez csökkenti a GMG-kibocsátást és a hulladéklerakókban elhelyezett hulladék mennyiségét - ezzel környezettudatos módon takaríthatunk meg nem kevés pénzt.
     
  2. Kerüljük a nagy mennyiségű rovarirtó és peszticid felhasználásával előállított pamutból készült ágynemű használatát. A nem organikus pamut előállításához a világ rovarirtó szereinek akár 24%-a, illetve a peszticidek 11%-a is felhasználásra kerül, ezáltal az így megtermelt gyapot rendkívül jelentős hatást gyakorol a környezetre. A biopamut sokkal inkább környezetbarát, ezért a szállodáknak ezt kell választaniuk, amikor csak lehetséges.
     
  3. Jó vízellátású területekről származó pamutot válasszunk. Rostnövényeket a mezőgazdasági felhasználású földterületek mindössze 2%-án termesztenek, ám a mezőgazdasági vízfelhasználás 20%-áért felelnek. Az ágynemű származási helyét megvizsgálva a szállodák biztosítják, hogy az ágynemű felelősségteljes módon került beszerzésre.
     
  4. A szőtt anyagokat cseréljük kötöttre. A törölközőket általában szövik, de a kötés eltérő gyártási eljárása akár 15% -kal is csökkenti az energiafelhasználást, és lágyabb, légáteresztőbb ágyneműt eredményez, amelyet az ügyfelek előnyben részesítenek.
     
  5. A gyártás során ellenőrizzük, hogy az ágyneműt ózonnal fehérítették-e. A legtöbb ágyneműt mérgező vegyi anyagokkal fehérítik, ami további környezetszennyezéssel, vízszennyezéssel és még több üvegházhatást okozó gáz kibocsátásával jár. A gyártási folyamat során az ózonnal történő fehérítés élénk fehér színű ágyneműt és nem mérgező, így biztonságos és környezetbarát lehetőséget kínál a vendégek számára.


A megfelelő textil kiválasztása az első lépés az ágynemű élettartamának meghosszabbításában. Ezután a szállodáknak mérlegelniük kell a megfelelő ágynemű-gondozási tippeket, ideértve


  1. Alacsony hőmérsékletű mosás. Az alacsony hőmérsékletű mosóoldatok, mint például a Clax® Advanced, csökkentik az energia- és vízfogyasztást, valamint az ágynemű elhasználódását, miközben eltüntetik a foltokat. Az alacsony hőmérsékleten történő mosás legalább 30 százalékkal meghosszabbítja az ágynemű élettartamát.
     
  2. Az „első alkalommal megfelelő” megközelítés alkalmazása. Ha az ágyneműt már először is helyesen mossák a megfelelő mosási programokkal és előtisztítási eljárásokkal, a szállodák csökkenthetik az ágynemű újramosásának szükségességét. Ez elősegíti a munkatermelékenység növelését, jelentősen csökkentve az energia- és vízfelhasználást.
     
  3. Az új textilmosási irányelvek és gyakorlatok bemutatása az alkalmazottak és a vendégek számára. Ha a mosási irányelv és a gyakorlat fejlesztésre kerül, fontos, hogy a dolgozókat az új módszerrel tanítsuk, hogy biztosítsuk a ruhanemű megfelelő kezelését. Szintén elengedhetetlen, hogy tájékoztassuk a vendégeket a szálloda környezetvédelmi irányelveiről, és kérjük együttműködésüket az új mosási gyakorlatok bevezetésekor, hogy vendégek megértsék, mikor cserélik le az ágyneműt.
     
  4. Az ágynemű új célokra történő hasznosítása. Amikor az ágynemű eléri élettartama végét, döntő fontosságú, hogy a szállodák ne dobják ki. Ehelyett az olyan programok, mint a Diversey Linens for Life® elnevezésű kezdeményezése segítenek a szállodáknak létrehozni egy olyan folyamatot a közösségekkel együttműködve, melynek során az ágynemű rongyként vagy akár zsebbélésként, illetve más paszományáruként kerülnek újbóli felhasználásra.
     
  5. Újrahasznosítás. A 100% -ban természetes pamutot a szállodák újrahasznosíthatják, vagy egy harmadik fél szolgáltatóival együttműködve komposztálhatják. Ez környezetvédelmi szempontból is fontos, illetve javítja a szálloda arculatát.

Ha egy szálloda a víz- és energiaköltségek csökkentésével, vagy a vendégek elégedettségének növelésével kapcsolatban tesz lépéseket, a körültekintő ágynemű-vásárlás és -ápolás segíthet a kívánt eredmények elérésében.