4 költségkímélő létesítmény-takarítási módszer

Cost Cutting Cost Cutting
Ryan Greenawald
Director – Facilities and Machines Marketing
Dec 08, 2021

A különböző létesítmények és intézmények költségvetésének csökkentése gyakran az irodák, iskolák, kórházak és más épületek takarítási minőségromlását jelenti. A takarítás azonban nélkülözhetetlen a biztonságos és egészséges környezet megteremtéséhez, az épületekben tartózkodók elégedettségének megőrzéséhez és a létesítmény lehető legjobb megjelenésének megőrzéséhez. A létesítmények és intézmények takarítási gyakorlatainak megszüntetése helyett a szervezetek sokféle költségcsökkentő takarítási módszert és új technológiát alkalmazhatnak a takarítás hatékonyabbá és megfizethetőbbé tétele érdekében.


Napi takarítás: a késő esti munka helyett a takarítási feladatok nappali órákra történő áthelyezése segít csökkenteni a költségeket és javítja a fenntarthatóságot a termelékenyebb órák előnyeinek kihasználásával. A nappali takarítás négyzetméterenként hatékonyabb, mivel a munkások jobban látják a szennyezett területeket, és azonnal felvehetik a kapcsolatot az épületben tartózkodókkal, így a szennyeződéseket már nem sokkal keletkezésüket követően fel lehet takarítani. Az épületek csökkenthetik energiaszámláikat a világítás kikapcsolásával és a HVAC-beállítások korábbi órákra történő beállításával, ahelyett, hogy éjszakára bekapcsolva hagynák azokat a takarítószemélyzet számára.

Hígításszabályozás: a hígításszabályozó megoldások a megfelelő hígítási arányt határozzák meg annak érdekében, hogy az alkalmazottaknak ne kelljen manuálisan hígítani azokat. Ennek a megoldásnak a megvalósításával a létesítmények és intézmények elkerülhetik az alacsonyabb minőségű vegyi anyagokra való áttérést a költségek csökkentése érdekében, amelyek általában ugyanazon eredmény elérése érdekében több vegyszer felhasználását követelik meg az alkalmazottaktól. A megfelelően hígított vegyszerek és a takarítási gyakorlatok szintén elősegítik a létesítmény padlójába, felszerelésébe és más eszközeibe fektetett beruházások védelméhez. A hígításszabályozó megoldások a különféle veszélyek és a hibák előfordulásának kockázatát is csökkentik azáltal, hogy az alkalmazottak elkerülik a koncentrált vegyi anyagokkal való érintkezést, és hogy az oldatokat nem lehet tévedésből összekeverni, vagy nem helyes arányban hígítani. Számos hígításszabályozó rendszer könnyen használható, és az alkalmazottakat gyorsan kiképezhetők a megfelelő használatra.

Szabályozott adagolás: A hagyományos padlóápoló gépek akkor is adagolják a tisztítószert, amikor a gépek lelassulnak és elfordulnak. A fejlett padlókezelő gépek most már sebességfüggő adagolórendszereket használnak, amelyek a tisztítószert a gép sebességének megfelelően, és nem az eltelt idő arányában adagolják, ezzel is csökkentve az elpazarolt vegyszerek mennyiségét. Fejlett adagolórendszer használatával a létesítmények és intézmények akár 30% -kal csökkenthetik a tisztítószerekből keletkező hulladék mennyiségét. Ezekkel a gépekkel a kezelők számára lehetővé válik a felhasznált oldat mennyiségének megváltoztatása, és bizonyos esetekben megakadályozható az adagolás a már megtisztított padlófelületekre. Ezek a gépek a termelékenységet is javítják, mivel az alkalmazottaknak nem kell olyan gyakran üríteni és újratölteni a tartályokat. A takarítást követő állásidő is csökken, mivel a gépek már majdnem száraz felületet hagynak hátra.

Testre szabható takarítókocsik: ezek a kézikocsik  a felhasználó preferenciái alapján konfigurálhatók. Javítják a termelékenységet, mivel elemeik stratégiai szempontok alapján kerültek elhelyezésre a munkavállalók számára. A vonatkozó tanulmányok kimutatták, hogy a hatékonyság legalább 20 százalékkal nő, ha speciális takarítási feladatokhoz az arra tervezett kézikocsikat használnak. Ezekkel a testre szabható kocsikkal gyorsabban be lehet fejezni a takarítást, ezzel is csökkentve a bérköltségeket. Emellett csökkentik a munkavállalók ergonómiai igénybevételét, kiküszöbölve a lehetséges sérüléseket, a munkából való távolmaradást és a munkavállalók kártérítési igényeit.
 

Amikor az épületüzemeltetők költségvetési csökkentéssel szembesülnek, az ideális megoldás az erőforrások teljes körű kiiktatása, vagy a kevésbé meggyőző eredményeket produkáló, olcsóbb megoldásokra váltás helyett a takarítási programok kiigazítása. Az innovatív technológia, a vegyi anyagok és berendezések hatékonyabbá és költséghatékonyabbá teszik a takarítást, csökkentve az energia-, vegyszer- és vízfogyasztást, egyúttal a termelékenységet is javítva.