A konyha tisztántartása az élelmiszer-biztonság ösztönzése érdekében

Encourage Food Safety Blog Encourage Food Safety Blog
Deniz Alpaslan Head Shot
Senior Director - Marketing
May 31, 2023

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy egy étterem üzemeltetője sem akarja, hogy vállalkozásának jó hírnevét lerontsa egy ételmérgezés. A Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) becslései szerint évente 48 millió ember betegszik meg ételmérgezés miatt, közülük 128 000 kerül kórházba, és 3000 sajnos bele is hal. Jelenleg több mint 250 élelmiszer által terjesztett betegség létezik, így elengedhetetlen, hogy az éttermek minden tőlük telhetőt megtegyenek a konyha tisztaságának és a felszolgált ételek biztonságossága és ízletessége érdekében.


A tisztasági és a higiéniai előírások betartása

Mindenekelőtt vonjunk be egy teljes körű higiéniai szolgáltatásokat nyújtó partnert az étterem támogatására. A higiéniai partnernek mindenfelé szolgáltatást kell nyújtania a vegyszerekkel és gépekkel kezdve az eszközökig és a megfelelő a technológiákig, illetve a konzultációig az élelmiszerbiztonság javításának érdekében.


A következő bevált gyakorlatokat is be kell emelni az üzletmenetbe:

  • Ügyeljünk a tisztítószerek kiválasztására. A hatékony tisztítás és fertőtlenítés eltávolítja a szennyeződéseket, a baktériumokat és más mikroorganizmusokat, csökkentve ezzel a keresztszennyezés kockázatát. A vendéglőknek olyan termékeket és eszközöket kell használniuk, amelyek kiemelkedő tisztítási eredményt nyújtanak, ideértve a klór- és a kvaterner ammónium (QUAT) alapú fertőtlenítőszereket, zsírtalanítókat és más felülettisztítókat. Fontos figyelembe venni azt a hőmérsékletet, amelyen a kémiai fertőtlenítők a legjobban teljesítenek, illetve azt az érintkezési időt, amely a káros mikroorganizmusok elpusztításához szükséges. A rövidebb érintkezési idő javíthatja a termelékenységet és a tisztítási és a fertőtlenítési előírások betartását.
  • Készítsünk ütemtervet az élelmiszerekkel érintkező felületek tisztítására. A keresztszennyeződés nagyon gyakori probléma az éttermekben. Az élelmiszerekkel érintkező felületekhez tartozik minden olyan berendezés vagy edény felülete, amellyel élelmiszerek érintkezhetnek az élelmiszer-előállítási folyamat során, vagy az olyan potenciális, „véletlenszerű” eseteket is, mint például az élelmiszerhulladékok kidobása, az élelmiszerek csöpögése vagy fröccsenése az élelmiszer-készítési területeken. Egy könnyen követhető folyamat végrehajtása, amely részletezi a tisztítási és fertőtlenítési feladatokat, megkönnyíti a munkavállalók számára, hogy tudják, mit és milyen gyakran kell tenni az élelmiszerekkel érintkező felületekkel.
  • Erősítsük meg a legjobb gyakorlatokat képzéssel. Az élelmiszerek által terjesztett betegségek előfordulása gyakran annak a következménye, hogy a munkavállalók nem követik el a megfelelő eljárásokat. Ezért kritikus, hogy minden alkalmazott megértse, hogyan kell az élelmiszereket megfelelően kezelni, a felületeket megtisztítani és fertőtleníteni, valamint a kézhigiéniát betartani. A vendéglátóknak online tanulási rendszert kell használniuk, melynek segítségével különböző témákban és különböző nyelveken képezheti az alkalmazottakat. A rendszernek lehetővé kell tennie a menedzserek számára, hogy nyomon kövessék az alkalmazottak teszteredményeit, és egyéni alapon azonosítsák a fejlesztendő területeket.
  • Használjuk ki a technológia erejét. Az ételeknek, edényeknek és az üvegáruknak tisztának kell lenniük a szennyeződés kockázatának csökkentése érdekében. Manapság léteznek olyan intelligens mosogatási megoldások, amelyek lehetővé teszik az étterem vezetőinek, hogy szorosan figyelemmel kísérjék ezt a folyamatot, és biztosítsák a megfelelési paraméterek betartását. A valós idejű észrevételekkel és a proaktív karbantartási tanácsokkal az éttermi vezetők fenntarthatják a mosogatógépek megfelelő működését, és csökkenthetik a víz-, energia-, tisztítószer- és munkabérköltségeket.

Ötcsillagos élelmiszer-biztonság

A vendéglátóipari konyhák tisztán tartása kulcsfontosságú az élelmiszerek által okozott betegségek kockázatának csökkentése és a vendégelégedettség fenntartása szempontjából. A megbízható, teljes körű megoldás-szolgáltató nem csak az élelmiszerbiztonságot javítja, hanem javítja a működési hatékonyságot, a fenntarthatóságot és az általános vendégélményt. Ezen túlmenően, a bevált gyakorlatok követésével az éttermek biztosíthatják a megfelelő folyamatok működését és azok a személyzet általi betartását.
 

Ha többet szeretne tudni az intelligens megoldásokról, a szolgáltatások kiválóságáról és az Internet  of Clean™ szolgáltatásról az élelmiszer-felszolgálás területén, keresse fel a www.diversey.com/industry-sectors/food-service weboldalt, vagy vegye fel a kapcsolatot a Diversey képviselőjével.