Ágyneművel az életért
Megélhetés a helyi közösségek számára

Thumbnail Thumbnail

Az Ágyneművel az életért elnevezésű program egyszerű, de hatásos célkitűzése: a természeti katasztrófák következtében hajléktalanná vált emberek segítése a Diversey és szálloda-ügyfelei támogatásával. Ezzel a programmal a közösség számos családja megélhetéshez juthat úgy, hogy a szállodák által leselejtezett ágyneműket új és hasznos árucikkekké alakítja át, amelyeket értékesítenek. Ugyanakkor a szállodák újrahasznosíthatják a már nem használt ágyneműket valódi segítséget nyújtva azoknak az embereknek, akik bármilyen természeti katasztrófa miatt mindenüket elvesztették, és menekülttáborokban laknak.

 

"Az Ágyneművel az életért elnevezésű program célja, hogy megélhetést biztosítson a helyi közösségeknek a használt ágynemű eladásra szánt termékekké történő kreatív átalakításával" - mondta Stefan Phang, a projekt alapítója.

 

A közösségek alapképzésben részesülnek a Diversey által adományozott varrógépek használatával kapcsolatban. A program működtetéséhez helyi jótékonysági szervezetet képeztek ki. Az oktatást követően a résztvevők egy menekülttábor közösségi épületében dolgozhatnak, hogy új életre keltsék a szállodák által adományozott ágyneműket. Az itt készített tárgyak közé tartoznak a párnahuzatok, a táskák és az egyszerű ruhadarabok, amelyeket ezután eladnak, hogy ezzel némi jövedelmet biztosítsanak készítőik számára.

 

Egy tipikus 400 szobás szálloda évente kb. 2-3 tonna használt ágyneműt dob ki - párnahuzatokat, törülközőt, asztalterítőt, munkaruhát stb. Két-három tonna. Ez hatalmas mennyiség. A Diversey vállalati társadalmi felelősségvállalási (CSR) csapata számára ebben is rengeteg lehetőség rejlik.

 

A fenntarthatósági és CSR-igazgató, Stefan Phang képzeletének és kimeríthetetlen energiájának segítségével a Diversey úttörőként kezdte el a Linens For Life™ (Ágyneművel az életért) elnevezésű programot, melynek célja a szállodai ágynemű újrahasznosítása a helyi közösségek igényeinek megfelelően. A program célkitűzései három pillér köré szerveződnek: a természeti katasztrófa utáni azonnali elhárítási erőfeszítések elősegítése; különféle újrahasznosítási kezdeményezések révén megélhetés biztosítása a helyi közösségek és a kiszolgáltatott társadalmi csoportok számára; és a szállodák segítése a keletkező at a hulladék mennyiségének csökkentésében.

 

A Diversey eddig több mint huszonhárom Ágyneművel az életért projektet indított összesen 15 városban Ázsiában, a Közel-Keleten és Afrikában. A programban részt vevő szállodák által összegyűjtött használt ágyneműket a Diversey kiosztja civil szervezetek és a helyi közösségek számára újrafelhasználás vagy újrahasznosítás céljából. Ezek a projektek mindezidáig körülbelül 700 ember számára biztosítottak fenntartható megélhetést.

 

2017 végén, a Diversey Hilton Hotels and Resorts-szal való globális partnerségének köszönhetően az Ágyneművel az életért projekthez csatlakozott a görög Hilton Athens is. A Diversey és a Hilton arra is törekszik, hogy a projektet Európa más országaiban és az Egyesült Államokban is hamarosan elindítsa.

 

A görögországi projekt kiváló példát mutatott arra vonatkozóan, hogy a képzelet és a csapatmunka mi mindent tehet a szállodák által kidobott használt ágyneműk újrafelhasználásával kapcsolatban. Diversey megteremtette az athéni Szent Érsekség Családsegítő Központ és a Knit2Lead nevű szervezetet együttműködésének lehetőségét. A két szervezet együtt oktatta a szegény és bántalmazott nőket varrásra. Ehhez a Hilton Athens gondoskodott az ágyneműről. A nők ezeket az ágyneműket eredeti alkotásokká alakították át, amelyeket egy karácsonyi vásár során értékesítették, amelyet a Hilton Athens előcsarnokában rendeztek meg.

 

„Szilárd meggyőződésem, hogy az emberek nem mások jótékonyságából szeretnének megélni, hanem dolgozni akarnak. Amikor megélhetést tudunk biztosítani nekik, boldogok és magabiztosak amiatt, hogy pénzt kereshetnek és értéket teremtenek. A projekt a környezetvédelemről és a szociális védelemről, valamint a higiéniáról is szól. Ezért is lett a neve Ágyneművel az életért. Ez egyszerre maga az élet és a megélhetés.”