Beszélgetés Didier Pittet professzorral a fertőzések leküzdéséről és a kézhigiéniáról

Hand Hygiene Discussion Blog Hand Hygiene Discussion Blog
Emma Barrett
Global Market Associate Director for Healthcare and Infection Prevention
Dec 11, 2021

Emma Barrett, a Diversey globális egészségügyi és fertőzés-megelőzési osztályának menedzsere a május 5-i Kézhigiéniai Világnap ünnepségeinek megkezdése előtt beszélgetett Didier Pittet professzorral, és megtudta, hogy mi a professzor véleménye a kampányról, valamint a WHO globális felméréséről.

# 1 Diversey: Kérem, meséljen nekünk egy kicsit önmagáról és az Egészségügyi Világszervezet egyik együttműködési központjában betöltött szerepéről.

Professor Didier Pittet

Didier Pittet professzor: A nevem Didier Pittet professzor, évek óta a Genfi Egyetemi Kórház orvostudományi kara fertőzésellenőrzési programjának igazgatója vagyok. 1992-ben indítottam a programot, és számos különféle témán dolgoztam együtt az Egészségügyi Világszervezettel (WHO). A lényeges és kulcsfontosságú tényező, amely ennyire szorosan együttműködést hozott létre a WHO-val, majd később a WHO Együttműködési Központjává vált, a fertőzés-ellenőrzéssel és a kézhigiéniával kapcsolatos munka volt, különösen a betegek biztonsága területén.

Rövidre fogva a történetet a WHO a kilencvenes évek elején a Genfi Egyetemi Kórházzal együttműködve, számos kórházzal és országgal együtt támogatta a kézhigiénia népszerűsítésének stratégiáját. 2004-ben a WHO felkeresett, hogy megtudják, hajlandó vagyok-e a kézhigiéniai promóciós kampányok üzenetét továbbítani a világ többi részére. Megkérdezték, hogy lennék-e az első „Globális betegbiztonsági kihívást” arca az Egészségügyi Világszervezet számára, és természetesen igent mondtam. Ez a kihívás volt az első betegbiztonsági kihívás, és rendkívül gyorsan mozgósította a világ szinte összes nemzetét.

Az első kihívás során az egészségügyi minisztériumokat arra kértük, hogy az alábbi három dolgot vállalják:

  • Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések (HAI) felismerése a kórházakban és ápolási intézményekben az egész világon.
  • Annak elismerése, hogy a kézhigiénia volt a legfontosabb elem a HAI-k számának csökkentése szempontjából, és hogy a WHO genfi együttműködési központja és a WHO között kidolgozott multimodális stratégia sikeres lehet a kézhigiénia előmozdításában. Ez a siker mérhető a HAI-k számának és a mikrobiális rezisztencia terjedésének csökkenésével, ha az országok támogatnák a vonatkozó stratégiákat.
  • Felkértük az országokat, hogy osszák meg eredményeik és tevékenységeik egy részét, hogy mi is megoszthassuk egymással a világ kihívásaival kapcsolatos ismereteinket.
  • Mindez 2005-ben indult, és mára, 2019-re az ENSZ összesen 142 tagállama írta alá a kézhigiéniai kihívást. Időközben a többféle tevékenység új irányelveket is bevezetett a kézhigiénia vonatkozásában, ideértve egy olyan többfunkciós eszközt is, amely egy olyan multimodális végrehajtási stratégiához kapcsolódik, amelyet az egész világon a kézhigiéniát elősegítő egyetemes stratégiává alakítottak át. A stratégiában egyértelműen figyelmeztetjük az embereket, hogy ne csak támogassák a stratégiát, hanem arra is gondolkodjanak, hogy adaptálják azt annak érdekében, hogy mindenki elfogadja, és ennek alapján elkészítse a saját stratégiáját. Itt fejlesztettük ki azt az elgondolást, amelyet szeretek „Alkalmazkodás és elfogadásnak” hívni.

 

# 2 Diversey: Ön a kézhigiéniai provokátoraként szokták bemutatni. Ezt a címet hogyan értékeli, és hogyan kapta?

 

Didier Pittet professzor: (nevet). Nem én választotta, hanem a Ted Talk csapata. Az eredeti „Kézhigiénia” címet nem tartották elég érdekesnek, ezért valami izgalmasat akartak, amely ráveszi az embereket a beszélgetésre. Valószínűleg ezért választották „Kézhigiénia provokátora” elnevezést. Sok jelölt volt, de engem javasoltak az ENSZ-nél a Ted Talk számára, mert én voltam az egyetlen, aki a svájci Genfből származom.

 

 

Azt nem tudom, hogy provokátor vagyok-e. Azt tudom, hogy milyen sikeres volt, amikor a multimodális stratégia részeként javaslatot tettünk erre a nagy, rendszerszintű módosításra, amely a szappannal és vízzel történő kézmosást felváltotta az alkoholbázisú termékekkel történő kéztisztításra. Valódi forradalom volt! Számos cikket írtak már a kézhigiénia, illetve a teljes beteggondozás forradalmáról. Egyesek úgy vélték, a teljes egészségügyet felforgattuk. És igen, forradalom volt, tehát valahol a provokátori minőség és az egészségügyi forradalom kiváltása között azt hiszem, csak egyvalamit kell tennem, hogy biztosan el tudjam fogadni ezt a címkét. Nem nagyon szeretem, mert nem igazán hiszem, hogy provokálnom kellene. . Természetesen újító vagyok és újító vagyok a „Szakítás a hagyományokkal”, vagy a „Forradalmi innováció” hívei szemében, olyasvalaki, aki képes teljes mértékben megváltoztatni mindent, ahogyan korábban dolgozott. Az évekig végzett kutatás bebizonyította, hogy a szappanos-vizes kézmosás felcserélése az alkoholos bázisú termékekkel történő kéztisztításra határozottan előmozdította a kézhigiéniát és az egészségügyi ellátás átalakítását.

# 3 Diversey: Minden évben kiáll a kézhigiénia előmozdításának ügye mellett, különös tekintettel a május 5-i kampányra. Az elmúlt években a kampány különböző témákat hozott be a köztudatba. El tudná magyarázni az idei témát, illetve azt, hogy miért olyan fontos a kampány?
 

Didier Pittet professzor: Az idei téma természetesen rendkívül fontos számunkra, hiszen mi teszünk érte a legtöbbet, ugyanakkor módfelett fontos az egész Egészségügyi Világszervezet számára is. Az egyetemes egészségügyi ellátás és az "Egészséget mindenkinek" tematikája kulcsfontosságú az Egészségügyi Világszervezet és különösen a WHO főigazgatója, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus számára is. Nemrég találkoztam Dr. Tedros-szal, hogy elkészítsük május 5-i üzenetünket. Általában a május 5-i üzenetet én egyedül, vagy a WHO-val együttműködve publikálom, de ebben az évben Dr. Tedros-szal együtt teszem közzé, amely sokat mond el az egyetemes egészségügyi ellátás fontosságáról. Az egyetemes egészségügyi ellátás, köznapi szóhasználatban az „Egészséget mindenkinek” közvetlenül kapcsolódik a kézhigiéniához.

Mi az összefüggés? Ha egyetemes egészségügyi ellátást szeretnénk, ha az egész világon minőségi egészségügyi ellátást szeretnénk, az megfelelő kézhigiéniás viselkedés nélkül nem valósítható meg. A "Mindenki számára tiszta ellátás" csak megfelelő kézmosással érhető el. A "Mindenki számára tiszta ellátás" ugyanazt jelenti, mint az „Egészséget mindenkinek”. Ezért adtuk az idei témának „A mindenki számára tiszta ellátás a saját kezünkben van” elnevezést, mert az ilyen ellátás az olyan emberek kezében van, akiket mozgósítani akarunk, dolgozzanak akár egészségügyi minisztériumokban, vagy legyenek egészségügyi intézményvezetők, fertőzés-megelőzési és -ellenőrzési vezetők, egészségügyi dolgozók, sőt maguk a betegek vagy a betegeket támogató csoportok.

Az idei cselekvési felhívás az, hogy mindenkinek tennie kell a tiszta kezekért, ideértve magukat a betegeket is. Azt mondjuk a betegeknek, hogy joguk van kiállni a megfelelő kézhigiénia mellett, mindenki egészségéért, a mindenkinek járó tiszta ellátásért. Számomra ez kulcsfontosságú, ahogy a WHO minden alkalmazottja, különös tekintettel Dr. Tedros, a WHO főigazgatója számára is. Ez az oka annak, hogy az idei témát olyan fontos a kampányunkhoz kapcsolni.

 

Ugyancsak fontos az év elején elindított globális felmérés. A kórházakat ara kérjük, hogy ezt a felmérést július 16-ig töltsék ki. Felkérjük őket, hogy két eszköz segítségével ellenőrizzék lehetőségeiket egy hatékony és sikeres fertőzésellenes program megvalósítása érdekében. Az első eszköz a fertőzés-megelőzési és -kezelési (IPC) értékelési keretrendszer (IPCAF), amelyet a WHO és a WHO Együttműködési Központ fejlesztett ki. A második egy olyan eszköz, amelyet évek óta használunk, és ez nem más, mint a „WHO kézhigiéniás önértékelési keretrendszere”, amely figyelemmel kíséri az intézmény lehetőségeit a kézhigiénia előmozdítására. Ez a felmérés itt található.

 

A WHO kézhigiéniai önértékelési keretrendszerét 2010-ben hozták létre, 2011-ben hagyták jóvá, és azóta széles körben használják. 2011-ben egy világméretű felmérésben mértük fel a kórházak a kézhigiénia elősegítésére használható lehetőségeit. Megismételtük a 2015-ös felmérést, majd idén újra megismételjük, így összehasonlíthatjuk, hogy az intézmények miként javították kézhigiéniás lehetőségeiket. Javulást tapasztalunk! A 2011-es és a 2015-ös adatok összehasonlításával bizonyítottuk, hogy világszerte a különböző intézmények igenis képesek előmozdítani a kézhigiénia ügyét, és reméljük, hogy 2019-ben további fejlődésről adhatunk számot. Biztos vagyok abban, hogy ez történik majd, legalábbis azon kórházak esetében, amelyekbe a világ minden táján már ellátogattam.

# 4 Diversey: Mihez kezd majd a WHO ezekkel az információkkal?

 

Didier Pittet professzor: A WHO ír majd egy névtelenséget biztosító jelentést, amelyben nem említjük meg a résztvevő kórházak nevét, ezzel létrehozunk egy átlagpontozási tartományt. Ezt valójában azért tesszük, hogy könnyen értelmezhető rálátást kapjunk a helyzetről, hogy folyamatosan láthassuk, hogyan, mikor és mennyit tudjuk még tovább javítani a körülményeken a világ adott országai vagy régiói szerinti felbontásban.

 

Noha a felmérés névtelen, azt megtudhatjuk, hogy az adott kórház Svájcban vagy Ghánában, New Yorkban vagy Hongkongban található-e. Ennek megismerésével láthatjuk, hogy a régió kórházainak helyzete javult-e vagy sem. Ez azért fontos, mert a kórházak rájönnek, hol helyezkednek el a skálán, hogy átlagos eredményt értek-e el, esetleg már a legjobbak között vannak. Számukra is fontos tudni, hogy fejlődhetnek-e még. Ezekkel és más eszközökkel segíthetünk a körházaknak, és pontosan ezt akarjuk.

 

# 5 Diversey. Meg tudja mondani, miért kellene az egészségügyi intézménynek kitölteniük a felmérést, és megadni az adataikat?
 

Didier Pittet professzor: Nos, először is azért, mert ezek az eszközök önmaguk számára is hasznosak. Jómagam is minden évben használom őket a saját intézményemben annak ellenére, hogy a kézhigiénia előmozdítása szempontjából már a világ legjobb kórházai között vagyunk. A haladás nyomon követésére szolgáló eszköz segítségével folyamatos fejlesztéseket tudunk végrehajtani. A legfontosabb ok a kórházak számára talán az, hogy így saját maguk képesek ellenőrizni a sikeres fertőzés-megelőzési és -kezelési programok, valamint a kézhigiénia elősegítésének lehetőségeit.
 

Végül pedig, amikor kitöltik a kérdőívet, egy pontszámot kapnak. Legyen ez 350 vagy 420, össze tudják hasonlítani a korábban kapott eredményekkel. Olaszországban, Ausztráliában, Romániában és sok más országban az adatokat korábban közzétették, hogy az emberek összehasonlíthassák saját kórházukat másokkal; ez rendkívül hasznos dolog. Ez egy teljesítményértékelési rendszer. Összemérhetjük saját intézményünket a világ többi részével, régiójával vagy országával. Mindent egy hivatalos jelentésben tesznek közzé az év vége (2019) előtt.

# 6 Diversey: A WHO betegbiztonsági magánszervezeteinek (POPS), egy olyan szervezet részeként, melynek létrehozásában ön is tevékenyen részt vett, mit gondol, miért fontos a POPS?

 

Didier Pittet professzor: Az ötlet azért alakult ki, mert a világ minden tájáról sok vállalat tesz fel kérdéseket engem, vagy a WHO-t kérdezett különböző földrajzi területek egészségügyi helyzetéről.  Számomra lehetetlen egyetlen vállalat számára dolgozni, ezt soha nem tettem, és a jövőben sem szándékozom így tenni. Továbbra is az ÖSSZES olyan vállalkozás számára dolgozom, amely érdeklődik a kézhigiénia előmozdítása, a vonatkozó viselkedésminták megváltoztatása, a kézmosáshoz használt legjobb termékek és a legjobb hozzáállás népszerűsítése, az ország mozgósítását célzó intézkedések, a háttér-kutatási menetrendek stb. iránt.

Évente legalább kétszer ülünk le tárgyalni a POPS-vállalatokkal, hogy megbeszéljük a napirendet. Ez magában foglalhatja a jövőbeli május 5-i kampányt, a jelenleg közösen fejlesztett projekteket, és egy értelmezhető kutatási menetrendet. Olyan problémákkal foglalkozunk, mint az álhírek, és tárgyalunk különböző humanitárius projektek létrehozásáról is.


Az Ebola-járvány kitörésének idején, 2014-ben Nyugat-Afrikában minden vállalat azonnal reagált, és 2 héten belül rendkívül nagy mennyiségű alkoholalapú kézgélt tudtunk Afrikába szállítani a járvánnyal fertőzött területekre, ahol addig egyáltalán nem volt semmilyen elérhető alkoholalapú kézmosószer. Folytathatjuk az ilyen típusú közös projektek fejlesztését a betegek biztonságának javítása és az aktív életmentés érdekében.

 

Érdekes, hogy néhány társaság nagykereskedői. Ezek közül néhányan aktívan foglalkoznak az új termékek kifejlesztését célzó, mélyreható kutatásokkal, néhány vállalat főként a termékek forgalmazásával foglalkozik, néhányan marketing és hirdetési szempontokból felkészültebb, és nem utolsósorban a POPS-ot alkotó társaságokkal az egész világ lefedhető.

 

A WHO csak hat nyelvre fordíthat. A WHO hivatalos munkanyelvei: angol, francia, spanyol, orosz, arab és kínai. De természetesen több nyelvre lenne szükségünk, például a szlovák, vagy afrikai nyelvekre, az indonézre stb. A POPS-szal együtt a különböző eszközöket is átültethetjük más nyelvekre. eszközök fordítására. Tavaly a világ 194 országából 192-et fedeztünk fel. Tehát ez egy fantasztikus példát mutat arra, hogy miként működhetnek azok a vállalatok, amelyek közös céllal működnek együtt.
 

Diversey: Ki tudná fejteni részletesebben a POPS szerepét?

 

A POPS szerepe kulcsfontosságú. A POPS támogatja a grafikusok és a digitális marketingmenedzserek képzését. Aktívan megosztják egymással ötleteiket, lefordítják az anyagokat számos különböző nyelvre, és végül, de nem utolsósorban, anyagikat az egész világon terjesztik.

 

A POPS egyik tagja azt mondta az egyik ülésen: egyértelmű, hogy az asztal körül egyikünk sem képes az egész világot lefedni - néhány vállalat aktívabb Indonéziában, mások Észak-Európában, megint mások Latin-Amerikában, és mi ezzel a kampánnyal fedhetjük le a teljes világot. Ez kulcsfontosságú szempont, mert ezek a vállalkozásoknál dolgozó, a világ minden táján kórházakba és egészségügyi központokba látogató emberek adják át ezeknek a létesítményeknek a WHO által kifejlesztett, illetve megfogalmazott anyagokat és üzeneteket.

 

Egyes kórházakban csak egy fertőzés-ellenőrző nővér vesz részt részmunkaidőben a fertőzés elleni küzdelemben, és valószínűleg nincs ideje, hogy megnézze az idei program anyagait, vagy akár elolvassa a kampány szlogenjét. Még akkor is, ha megnézi és elolvassa ezeket, akkor sem valószínű, hogy lenne ideje kinyomtatni azt a 100 plakátot, amelyeket jó lenne kitenni a kórház falaira. Ebből világosan látható a POPS fontossága.

 

Egyértelműen egy rendkívül egyedi és sikeres mozgalmat hoztunk létre. Végül, de nem utolsósorban a társaságok megosztása a közösségi médiában is megosztják információikat. Erre ez az interjú is jó példa. Manapság kampányainkat elsősorban a közösségi médián fejlesztjük, és az be is vált! Tavaly valószínűleg több mint 250 millió embert értünk el ezzel a kampánnyal, és természetesen nincs más cég, amely ezt meg tudná tenni. Csak így, együtt járhatunk sikerrel.


# 7 Diversey: Mit szeretne mondani azoknak, akik ma egészségügyi intézményekben dolgoznak, akik ezt az interjút olvassák?
 

 

Didier Pittet professzor: Nos, mindenekelőtt azt kívánom, hogy ezek az intézmények és a bennük dolgozó személyek vegyenek részt vegyen a globális felmérésben. Ha még nem tették, még mindig megtehetik, és továbbra is regisztrálhatják kórházukat a WHO adatbázisába. Pontozhatják saját magukat, és miután megismerik a pontszámot, megtehetik a megfelelő lépéseket a saját intézményükön belül.

Aztán természetesen ösztönöznék mindenkit, hogy vegyen részt a május 5-i kampányban. Amikor a „május 5-i kampányt” emlegetjük, alapvetően a teljes világot tekintve május 1-jéről, 2-áról, illetve a május 10. és 15. közötti időszakról beszélünk. A pontos dátum az adott országtól függ, bár igaz, hogy május 5-én zajlanak a legjelentősebb események. Ebben az évben május 5-e vasárnapra esik. Például Genfben május 2-án ünnepeljük a „május 5-ét”. Május 3-án webináriumot tartok, amely a világ bármely országából nyomon követhető. Május 4-én Genfben tartok előadást. Május 5-én és 6-án a közösségi oldalakon leszek elérhető.


Nyilvánvaló, hogy amikor május 5-ét mondunk, akkor arról beszélünk, hogy május 5. körül együtt ünnepeljük a kézhigiéniát. Ennél is fontosabb, hogy olyan eszközöket és tevékenységeket tegyünk elérhetővé., amelyeket egész évben megtehetünk; ez talán a legfontosabb.

Ebben az évben szolidaritási láncok létrehozását is javasoltuk. Az első ilyen láncot az Egészségügyi Világnap alkalmával készítették a WHO épületében (2019. április 5.). Azt is javasoljuk, hogy az összes kórház egész évben folytassa a szolidaritási láncok létrehozását az egyetemes egészségügyi ellátás, a mindenki számára elérhető egészség, valamint az idei, „A mindenki számára tiszta ellátás a saját kezünkben van” elnevezésű kampány megünneplése érdekében.

 

 

A Diversey köszönetet szeretne mondani Pittet professzornak azért, hogy időt fordított e fontos témák megbeszélésére velünk, ügyfeleinkkel és az olvasóinkkal. Megkérünk minden egészségügyi intézményt, hogy csatlakozzon a kampányhoz, csatlakozzon a felméréshez, illetve a szolidaritási lánchoz májusban.