Biztonság a járvány idején

Staying Safe During an Outbreak Staying Safe During an Outbreak
Dr. Claire Khosravi PHD
EU IP & PC Application and Technical Team Lead Diversey Europe
Apr 25, 2023

 

Tudjuk, hogy a vírus, amely a COVID-19-et okozza, általában közvetlen érintkezés útján, a szennyezett felületek megérintésével és a fertőzött emberek köhögésénél, tüsszögésénél vagy lélegzésénél keletkező levegőben lévő cseppek belégzésével terjed. Ezen utak bármelyikének megállítása elősegíti a fertőzés láncának megtörését. Ezért olyan fontos a jó higiénia, a felületfertőtlenítés, a társadalmi távolságtartás, valamint a maszkok és más egyéni védőeszközök viselése. Vizsgáljuk meg közelebbről azokat a fontos óvintézkedéseket, amelyeket megtehetünk a vírus terjedésének megállítása érdekében.

 

Mindannyiunknak ügyelnünk kell a megfelelő kézhigiéniai szabályok betartására, függetlenül attól, hogy vannak-e tüneteink. Ehhez gyakran mossunk kezet szappannal és vízzel, vagy használjunk alkoholos kézfertőtlenítő szert. Gondoskodnunk kell arról is, hogy a gyakran érintett felületek alapos tisztítsáról és fertőtlenítéséről.

 

Mindig viseljen maszkot nyilvános helyeken. A maszkok lakossági használatára vonatkozó ajánlások országonként eltérőek: azt javasoljuk, hogy kövesse helyi előírásokat, vagy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vagy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) ajánlásait.  

 

A COVID-19 fő tünetei a láz, a légzési nehézségek és a köhögés, de ezek nem mindig jelentkeznek. A Covid-19 egyéb gyakori tünetei közé tartozik a hidegrázás, izomfájdalom, fejfájás, torokfájás és íz- vagy szagvesztés. A légzőszervi megbetegedések tüneteit mutató minden személyt meg kell vizsgálni és ki kell venni a munkából a tünetek megszűnését követő 72 óráig és a tünetek megjelenése után legalább hét napig.

 

A SARS-CoV-2 egy burkos vírus, egy olyan típusú vírus, amelyet általában könnyű megölni. A higiéniai termékek és a felületfertőtlenítők, amelyek megfelelnek az EN14476 nemzetközi virucid normának (teljesen virucid vagy korlátozott virucid hatásúak – pl. hatékonyak a Vaccinia vírus ellen), hatékonyak a burkos vírusok ellen.

 

Személyes biztonsági intézkedések

 

Az alábbi irányelvek biztosítják a személyes biztonságot járványkitörés esetén. Mindenki, aki olyan helyen él, ahol azonosított helyi kockázat áll fenn, kövesse őket. Segítenek megállítani a vírus emberről emberre történő terjedését.

 

Kezünk tisztítása

 

Mindannyiunknak megfelelő kézhigiéniát kell alkalmaznunk a legfontosabb esetekben, hogy megakadályozzuk a betegség más emberek felé történő továbbadását. Pl: közvetlenül a munkahelyre érkezés után, a szennyezett felületek megérintése és más emberekkel való érintkezés után.

  • Mosson kezet szappannal és vízzel. A hagyományos kézmosás nem helyettesíthető - nagyon hatékonyan távolítja el a szennyeződéseket és a kórokozókat.
  • Ha kézmosás nem lehetséges, akkor fertőtlenítse a kezét az EN14476 szabványnak megfelelő alkohol alapú kézfertőtlenítővel - extra óvintézkedésként a kézmosás után is alkalmazhatja az alkoholos kézfertőtlenítést. Az alkohol megölheti a bőrön lévő kórokozókat, de nem tudja megtisztítani a kezeket. Ha a keze koszos, akkor teljes, hagyományos, szappanos kézmosást kell végeznie.

 

Személyi higiéniai etikett

 

  • Köhögés vagy tüsszentés esetén takarja le az orrát és a száját egy papír zsebkendővel, amit használat után dobjon a szemetesbe, majd mossa meg a kezét szappannal, vagy használjon alkoholos kézfertőtlenítőt. Soha ne érintse meg a szemét, orrát, száját mosatlan kézzel.
  • Kerülje a fertőzött személyekkel való érintkezést.
  • Használjon megfelelő maszkot, amikor szükséges (a helyi / országos ajánlások betartásával). Használat után dobja ki a maszkot (ha egyszer használatos), majd mossa meg a kezét, vagy használjon alkoholos kézfertőtlenítőt. Soha ne használja más személy maszkját.
  • Használat után dobja el az eldobható egyéni védőfelszerelést, majd mosson kezet, vagy használjon alkoholos kézfertőtlenítőt.
  • Az újrafelhasználható egyéni védőeszközöket (pl. kötényeket) használat után azonnal gyűjtse össze zárható, vízben oldódó zacskóban, így biztonságosan kezelhető és megfelelően mosható. Amint végzett, mosson kezet vagy használjon alkoholos kézfertőtlenítőt.

 

Instrukciók a takarító személyzet részére

 

Mindig alaposan mossa meg a kezét szappannal és vízzel, vagy használjon alkoholos kézfertőtlenítőt, mielőtt az egyéni védőeszközt felvenné.

  • Mindig tartsa be a különleges érintkezési óvintézkedéseket - ez magában foglalja pl. olyan kötény használatát, ami ujjakkal és kesztyűvel rendelkezik.
  • Maszkokra és arcvédelemre csak akkor van szükség, ha az arcra való fröccsenés valószínű (mint a normál fokozott tisztítási óvintézkedéseknél).
  • Ha az egyéni védőeszköze szennyeződik, távolítsa el és biztonságosan dobja el. Mosson kezet, vagy használjon alkoholos kézfertőtlenítőt, mielőtt friss egyéni védőeszközt vesz fel.

 

Környezeti higiénés ajánlások a fokozott takarításhoz / fertőtlenítéshez:

 

  • Vezessen be szabványosított fertőtlenítési protokollt a gyakran megérintett felületekre.
  • Mindig olyan fertőtlenítőszereket használjon, amelyek az előírt követelményeknek megfelelő tanúsítvánnyal rendelkeznek. Az EN14476 követelményeinek megfelelő fertőtlenítőszerek (teljesen virucid vagy korlátozott virucid hatásúak - pl. hatékonyak a Vaccinia vírus ellen) hatékonyak olyan burkolt vírusok ellen, mint a SARS-CoV-2.
  • Olyan fertőtlenítőszereket használjon, amelyek biztonságosak az emberek és a felületek számára.
  • Először azokat a helyiségeket takarítsa, ahol a  SARS-CoV-2 (koronavírus) bizonyosan nincs jelen, mielőtt szennyezett területre lépne.
  • Különösen ügyeljen a gyakran érintett felületekre, például ajtókilincsekre, kapaszkodókra, WC-öblítőre, csaptelepekre, kapcsolókra stb.
  • Az egyéni védőeszközöket csak a kitakarított helyeken távolítsa el, és ne ossza szét máshol. Az újrafelhasználható egyéni védőeszközöket újrafelhasználás előtt gyűjtse össze és fertőtlenítse. Az eldobható egyéni védőeszközöket használat után mindig biztonságosan meg kell semmisíteni.
  • Használat után az újrafelhasználható törlőkendőket vízben oldódó, szennyezett textíliáknak szánt, mosásra kész zacskókban kell elhelyezni, a SARS-CoV-2 elleni fertőtlenítésre alkalmas, jóváhagyott mosási eljárással kell kimosni.
  • A különböző létesítmények szempontjából releváns használati útmutatók és fali táblázatok letölthetőek: itt.