Milyen hatással vannak a Sars-Cov-2 variánsok a környezeti higiéniára?

Implications of Sars-Cov-2 variants for environmental hygiene Implications of Sars-Cov-2 variants for environmental hygiene
Dr. Claire Khosravi PHD
EU IP & PC Application and Technical Team Lead Diversey Europe
May 04, 2021

A Diversey fertőzésmegelőzési szakértői, Dr. Claire Khosravi és Peter Teska az alábbiakban megvizsgálják az új COVID-19 variánsok lehetséges hatását a tisztítási és fertőtlenítési protokollokra.


Az Egyesült Királyságban, Dél-Afrikában és Brazíliában felbukkanó SARS-CoV-2 variánsok növekvő médiafigyelme aggályokat vetett fel a fertőtlenítőszerek és az alkohol alapú kézfertőtlenítők hatékonyságával kapcsolatban. Ez a dokumentum ismerteti a környezeti higiéniára ajánlott termékek kérdéseit és várható hatékonyságát.

 

Háttérinformációk, új vírusmutációk

A SARS-CoV-2 egy pozitív-szálú RNS vírus, amely az állatok és az emberek COVID-19 megbetegedését okozza. A COVID-19 járvány felhívta a figyelmet a vírusmutációval kapcsolatos kockázatokra és arra, hogy ezek a mutációk hogyan befolyásolhatják a közegészségügyi nem gyógyszerészeti beavatkozásokat (NPI-k), beleértve az alkohol alapú kézfertőtlenítést és a felületfertőtlenítő szereket. A vírusfertőzés a kezekről / felületekről másodlagos útnak számít a cseppfertőzéssel szemben, a SARS-CoV-2 fertőzések körülbelül 10% -át mégis szennyezett kéz vagy felület okozza (Ferretti, 2020).

 

Mutációk az eredeti járványban

2020 januárjában a SARS-CoV-2-t azonosították az atipikus tüdőgyulladást okozó kórokozóként a betegeknél Kínában, Wuhanban. A vírus elterjedése Délkelet-Ázsiából a világ többi részébe hetek alatt történt. Jelentős járványok törtek ki Európában februárban, Észak-Amerikában pedig márciusban. A 2020 elejétől kezdődő teljes genom-szekvenálási munkában már különféle variánsokat azonosítottak:D614G, 614D, Y453F, 19A, 19B, 20A, 20A.EU1, 20A.EU2 és 20B (Lauring, 2021). 

 

Aggodalomra okot adó mutációk 2021 elején

2021 elejére számos új változatról feltételezték, hogy könnyebben terjed, mint más változatok. Ide sorolandók:

  • B.1.1.7 (or 501Y.V1) az Egyesült Királyságban, ami a 20B mutációja
  • B.1.351 (or 20H/501Y.V2) Dél Afrikában
  • P.1 Brazíliában

Ezen országok mindegyikében ezek az új változatok gyorsan kiszorítják a többi változatot. Néhány vélemény szerint a mutációk terjedése gyorsabb. Sejtkultúrákon végzett kezdeti vizsgálatok azt mutatják, hogy ezek a variánsok hatékonyabban képesek megkötni az emberi sejteket, de vannak korlátai annak, amit extrapolálhatunk sejttenyésztési kísérletekből. Nem tisztázott, hogy ezek a változatok súlyosabb megbetegedést vagy magasabb halálozási kockázatot okoznak-e, de az Egyesült Királyság előzetes kutatásai szerint a B.1.1.7. mutáció nem okoz sem több, sem kevesebb megbetegedést egy 28 napos ciklus alatt (Public Health England, 2020). Ez továbbra is kulcsfontosságú kérdés a fertőző betegségeket kutató hatóságok számára szerte a világon. 

 

Hatékonyak-e az alkohol alapú kézfertőtlenítők és a felületfertőtlenítők az új SARS-CoV-2 változatokkal szemben?

Mind az Egészségügyi Világszervezet (WHO), mind az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) gyakori kézhigiéniát és kormány által jóváhagyott fertőtlenítőszerek használatát javasolja a SARS-CoV-2 környezeti átvitelének kockázatának kezelése érdekében. 

Surface disinfection in store and food service

Annak ellenére, hogy a SARS-CoV-2 új vírusváltozatai könnyebben terjedhetnek, a jelenleg jóváhagyott felületfertőtlenítő szerek és az ajánlott alkohol alapú kézfertőtlenítők használata ugyanolyan hatékonynak tűnik az új változatok ellen. A jelenlegi közegészségügyi ajánlásokat, beleértve a kézhigiéniát és a felület tisztítását és fertőtlenítését mindaddig követni kell, amíg változtatások szükségessége be nem bizonyosodik.

 

 

Források:

  • Centers for Disease Control and Prevention. Emerging SARS-CoV-2 variants. 2021. Retrieved from: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/more/science-and-research/scientific-brief-emerging-variants.html
  • Ferretti L, et. al. Quantifying SARS-CoV-2 transmission suggests epidemic control with digital contact tracing. Science. 2020; 368: 619.
  • Lauring AS, Hodcroft EB. Genetic variants of SARS-CoV-2 – what do they mean?. JAMA. Published online January 06, 2021. doi:10.1001/jama.2020.27124.
  • Public Health England. Investigation of novel SARS-COV-2 variant. Retrieved from: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/949639/Technical_Briefing_VOC202012-2_Briefing_2_FINAL.pdf.
  • World Health Organization. SARS-CoV-2 variants. 2020. Retrieved from: https://www.who.int/csr/don/31-december-2020-sars-cov2-variants/en/
  • European Centre for Disease Prevention and Control

https://www.ecdc.europa.eu/en

 

 Használja biztonságosan a fertőtlenítőszereket. használat előtt mindig olvassa el a címkét, termékismertetőt, biztonsági adatlapot.

Kérjük, vegye fel a kapcsolatot a Diversey helyi képviselőjével az országában elérhető megoldásokkal kapcsolatos további információkért.