Ne hagyja, hogy a napolajfoltok tönkretegyék a szálloda jó hírnevét

Noha a fényvédő krém nélkülözhetetlen, könnyen lecsökkentheti a szállodai textíliák, például a törülközők és lepedők élettartamát. 

SunScreen Blog SunScreen Blog
Sylvia van den Heuvel
Senior Application Specialist Fabric Care
Apr 25, 2023

Ha meleg van, a szálloda vendégei gyakran élvezik a napfényt, valamint a közeli ingatlanok környezetében található medencéket és strandokat. A napozók és kirándulók közül sokan napvédő krémet használnak az UV sugarak ellen. Noha a fényvédő krém nélkülözhetetlen, könnyen lecsökkentheti a szállodai textilek, például a törülközők és lepedők élettartamát. Fontos, hogy a mosodavezetők részletesebben értsék a fényvédő krémek foltjai által okozott károkat, illetve azt, hogy miként lehet az ilyen károkozás a vendégelégedettségre gyakorolt hatását a lehető legkönnyebben minimalizálni.
 

Nehezen eltávolítható foltok

A napvédő krém és olaj okozta foltokat valóban nehéz eltávolítani. A legtöbb gondot okozó összetevő az Avobenzone (más néven butil-metoxibenzolmetán). Az Avobenzone egy kémiai UV-blokkoló, amelynek olajban oldódó összetevője képes felszívni és lebontani az UVA-sugarak teljes spektrumát. Színes komplexumok alakulnak ki, amikor az Avobenzone érintkezésbe kerül a vízben általában megtalálható nehézfém- és ásványianyag-nyomelemekkel. Ezek nehezen eltávolítható sárga és rózsaszín foltokat hagynak a textíliákon.
 

Manapság egyre több ember van tisztában napsugárzás negatív hatásaival, és egyre tudatosabban alkalmaznak rendszeresen fényvédő termékeket is. Egyre növekvő mértékben kerülnek forgalomba a magasabb napvédő faktorú (SPF) fényvédő termékek. Ezek a termékek általában nagyobb mennyiségű fényvédő anyagot tartalmaznak, mint például az Avobenzone, és mint ilyen, jóval több elszínezési problémát okozhatnak. Végső soron a zsírosabb krémek és olajok tovább bonyolíthatják az ilyen makacs foltok eltávolítását.

 

A folteltávolítás legjobb gyakorlatai


A szállodák sok mindent tehetnek az általában az ünnepi időszakban előforduló, a fényvédő szerek, valamint az egyéb, nehezen eltávolítható foltok által okozott hatások eltávolításáért, ideértve:

 

A megfelelő termékek használata, illetve az ajánlott mosási eljárások követése. A szállodáknak gondoskodniuk kell arról, hogy a különböző textíliákat a megfelelő mosási eljárások alkalmazásával mossák az ajánlott előmosási és fő mosási hőmérsékletek, a mosószer és a fehérítő, a kiegészítők, a pH-szabályozás és az egyéb releváns mosási paraméterek beállításával.

 

Különösen az olyan, a vendégek által viselt ruhadarabok esetében, mint például ingek, blúzok és ruhák, előzetes foltfelismerőket kell alkalmazni a trükkös foltok esetében. Annak biztosítása érdekében, hogy az ágynemű az első mosástól kezdve tiszta legyen, a munkavállalóknak különálló, előzetes foltjelzőket kell alkalmazniuk a kültéri, például fényvédő anyagok és fűfoltok, vagy kozmetikai anyagok által okozott foltok eltávolításához.

 

Szükség esetén használjunk speciális, folteltávolító termékeket és eljárásokat. Ezeket a termékeket és lépéseket akkor kell felhasználni, ha a foltok némelyikét nem sikerült eltávolítani az erősen szennyezett ágyneműből. A szállodáknak meg kell érteniük, hogy ezek a speciális visszanyerési mosási folyamatok általában sokkal költségesebbek. Ezért erősen ajánlott a helyes eljárások már az első alkalommal történő betartása a szükségtelen jövőbeni jogorvoslati eljárások elkerülése érdekében.

 

Tájékoztassuk a vendégeket az ágynemű környezeti hatásairól. A szállodáknak közölniük kell a mosással kapcsolatos fenntarthatósági céljaikat, és el kell magyarázniuk, hogy a vendégek hogyan tudják támogatni erőfeszítéseiket. Például a víz- és energia-, illetve vegyszeralapú erőforrás-megtakarítások támogatása érdekében a vállalkozás felkérheti a vendégeket, hogy használjanak meghatározott sminktisztító termékeket a törülközőn vagy lepedőn lévő foltok keletkezésének megelőzése érdekében. A szálloda azt is kérheti, hogy a vendégek ne a törülközőket használják cipőfényezésre, mivel ez gyakran fordul elő, és megnehezíti a foltok eltávolítását.

Foltmentes nyár

Senki nem szeretné, ha a szállodában fényvédő termékek, vagy kozmetikumok által okozott foltokkal tarkított törülközőket, vagy lepedőket kapna. A foltok nemcsak negatívan befolyásolják a vendégelégedettséget, de a szálloda mosodai költségeit is megnövelik, csökkentve a hatékonyságot és lelassítva az ingatlan környezeti céljainak elérését. A makacs, például a fényvédő termékekből származó foltok felismerése és a bevált gyakorlatok bevezetése révén a szállodák minden alkalommal gondoskodhatnak arról, hogy vendégeik friss, fehér ágyneműt kapjanak.


Textilhigiéniai oldalunkon további információk olvashatók arról, hogy a Diversey miként támogathatja a szálloda mosodai programját.