A nem-egészségügyi intézmények fertőzésmegelőzésének 9 legfontosabb szempontja

6 corner stones blog hero banner 6 corner stones blog hero banner
Dr. Claire Khosravi PHD
EU IP & PC Application and Technical Team Lead Diversey Europe
Apr 25, 2023

Járvány bármikor előfordulhat, bár szerencsére ritkán következik be. Mindazonáltal sok minden megtehető, hogy előre megtervezzük, mire lehet szükség és hogyan reagálnánk. A felkészültség megszünteti a bizonytalanságot egy kritikus időpontban, és biztosítja, hogy a létesítmény gyorsan és hatékonyan tudjon reagálni. Ez a cikk egy ellenőrző listát tartalmaz, amely segít helyesen reagálni egy járványkitörésre.

 

  1. Előkészítés / kockázatértékelés: a legjobb fertőzésmegelőzési programokat válság előtt fejlesztik ki. Fontos egy olyan csapat felépítése, amely rendszeresen találkozik és fel van hatalmazva arra, hogy döntéseket hozzon a létesítményről. Ez a csapat azonosítani fogja a lehetséges hiányosságokat abban, hogy a létesítmény miként válaszolhat az olyan speciális kihívásokra, mint például az influenza, az Ebola vagy a MERS kitörése. A COVID-19 okán a Diversey átfogó tudásbázist hozott létre, amely hasznos információkkal rendelkezik, amelyeket a létesítmények felhasználhatnak a megelőző intézkedések és a szigorúbb higiéniai irányelvek előkészítésére és végrehajtására. A kockázatértékelés befejezése után a csoportnak ajánlásokat kell tennie a létesítmény felé. Ide tartozhat például további kézmosó állomások hozzáadása vagy nagyobb tárolókapacitás a fertőzésekmegelőzéséhez szükséges eszközök tárolására. Az ilyen módosítások időbe telnek, ezért a legjobb, ha az esetleges járvány kitörése  jó előre tervezünk. A csapat ajánlásai között szerepelhet annak biztosítása is, hogy a járvány kitörése során elegendő mennyiségű kellék legyenraktáron, például fertőtlenítőszerek, fertőtlenítő törlőkendők, kézhigiénés termékek, maszkok, WC-papír és extra hulladékgyűjtők.

 

  1. Védőoltások: az alkalmazottak oltásának biztosítása és / vagy előírása, ahol csak lehetséges: segít megvédeni a személyzetet és megakadályozni a kórokozók átadását a vendégeknek / vásárlóknak. Sok ország egészségügyi intézményei ma már előírják alkalmazottaik számára például az éves influenza elleni védőoltásokat.

 

  1. Kommunikációs anyagok: a táblák és egyéb kommunikációs anyagok elengedhetetlenek, ha a létesítmény azt akarja, hogy vásárlói / vendégei bizonyos magatartást tanúsítsanak, például mossanak kezet vagy használjanak kézfertőtlenítőt. A jó kialakítás elősegíti a létesítmény magas szintű megfelelésének fenntartását, a bizalom növelését és hírnevének javítását. 

  2. Készletellátás: járványkitörés esetén, vagy új aggodalomra okot adó kórokozó felbukkanásakor a létesítmény sokkal gyorsabban tud reagálni, ha előre tudja, hogy milyen készletekre lesz szükség, és azok beszerzése / készletezése milyen időintervallumba telik. Fontolóra kell venni a tisztítószereket, fertőtlenítőszereket, kézhigiénés termékeket, eldobható törlőkendőket, papírtörülközőket, szemeteszsákokat és kukákat, WC-papírt, palackozott vizet, kesztyűt, ruhát, maszkot stb. A tervezésnek nemcsak a szükséges elemeket kell tartalmaznia, hanem azt is, hogy mennyit kell megrendelni és mikor kell biztosítani az ellátás folyamatosságát. Hasznos lehet a megnövekedett mennyiségű hulladékgyűjtés megtervezése is.

Smart Handwashing System Diversey
  1. Felület- és fertőtlenítőszerek: A tiszta kezek nem segítenek megakadályozni a fertőzések terjedését, ha piszkos vagy szennyezett felületet érintenek. Ezért kritikus fontosságú a felületek rendszeres tisztítása megfelelő termékek, fertőtlenítőszerek és eszközök (pl. kendők, permetezőpalackok stb.) használatával a bevett napi rutin részeként. Járványkitörés vagy új, aggodalomra okot adó kórokozó esetén szükség lehet termékcserére vagy a tisztítás gyakoriságának növelésére. Az olyan fertőtlenítőszerek, amelyek megfelelnek az EN 14476 követelményeinek (vagy teljesen virucidek, vagy korlátozott virucidek, vagy hatékonyak a Vaccinia vírus ellen), hatékonyak a burkos vírusok, például a SARS-CoV-2 ellen.

 

  1. Takarítási gyakorlatok, szabványok és ütemtervek

 Minden létesítménynek rendelkeznie kell a szokásos takarítási gyakorlattal, amelynek részletesen ismertetnie kell az alábbiakat:

  • Szükséges anyagok.
  • Használandó tisztítási módszerek.
  • Tisztítandó / fertőtlenítendő felületek vagy berendezések. 
  • Mennyire növeli, vagy más módon módosítja a takarítási gyakoriságot egy új, aggodalomra okot adó kórokozó megjelenése.
  • Ellenőrzőlisták és más, előre elkészített munkafelügyeleti eszközök a fokozott tisztítás bevezetése érdekében, ha szükséges. A cél az, hogy ne legyen kérdés, mit tegyünk - csak akkor, amikor el kell kezdeni.

 A takarításnak tartalmaznia kell a szokásos ajánlásokat, mint pl.:

  • Biztosítson megfelelő szellőzést a helyiségben a megtisztított felületek szennyeződésének elkerülése érdekében.
  • A helyiség takarítása előtt és után mosson szappan kezet, használjon kézfertőtlenítőt.
  • Használjon személyi védőeszközt, hogy megvédje a személyzetet a felhasznált termékektől (adott esetben) és a környezetben előforduló esetleges kórokozóktól. 
  • Fentről lefelé haladjon a takarítással.
  • Ha lehetséges, száraz eljárással kezdje a takarítást, majd a nedvessel folytassa.
  • A tisztább felületekkel kezdjen, haladjon a szennyezettebb felé, hogy minimalizálja a higiénikusabb felületek szennyeződésének kockázatát.

 

  1. Személyes védőfelszerelés: a munkavállalóknak szükségük lehet kesztyűre, köntösre, maszkra és szemvédelemre, az aggályos kórokozóktól függően. A létesítmény tervének más részeihez hasonlóan a szükséges egyéni védőeszközöket is előre el kell dönteni, hogy ne legyenek kérdések vagy késések, amikor arra szükség van. A személyzetnek képzést kell kapnia az egyéni védőeszközök használatáról, ideértve a fel- és leszerelés helyes módját is. A személyzetnek azt is meg kell értenie, hogy el kell végeznie a hatékony kézhigiéniát az egyéni védőeszközök használata előtt és után.

 

  1. Megfelelőség monitorozása: sok egészségügyi intézményben jól megtervezett programok vannak a kézhigiéna, a felület tisztítás és az egyéni védőeszközök használatának betartására. Ez azt jelenti, hogy számonkérhető maga a helyes irányelv, illetve azok betartása is. A nem egészségügyi intézményeknek mérlegelniük kell, hogy a megfelelés ellenőrzésének hasonló megközelítése biztosítja-e, hogy a személyzet az elvárásoknak megfelelően védi önmagát és a körülötte élőket.

 

Létrehoztunk egy átfogó tudástárat „Megbízhatóan tiszta környezetet teremtünk” címmel. Ez a kiterjedt könyvtár átfogó információkat tartalmaz a vírusról, valamint a vírus elleni hatékony eljárásokról és termékekről. Itt elérhető ingyenes anyagaink segítenek a létesítményeknek takarítási műveleteik megtervezésében, biztonságosabb, tisztább és egészségesebb környezet megteremtésében, miközben folytatják működésüket, vagy a lezárást követően újra megnyílnak.

 

Kérjük, további információkért lépjen kapcsolatba a helyi Diversey képviselővel.