A vasalás egyszerűbbé és biztonságosabbá tétele a takarítószemélyzet számára

A vasalás a legtöbbször nagyon fárasztó feladat. De a szállodatulajdonosok és -üzemeltetők számára ez a takarítás szükséges része, amely segít megőrizni azt a friss, ropogós megjelenést és tapintást, amelyet a vendégek elvárnak és megérdemelnek, ha hozzáérnek az ágyneműhöz.

Ironing Blog Ironing Blog
Arnoud Gengler
Executive Director of R&D Europe
Aug 25, 2021

A vasalás a legtöbbször nagyon fárasztó feladat. De a szállodatulajdonosok és -üzemeltetők számára ez a takarítás szükséges része, amely segít megőrizni azt a friss, ropogós megjelenést és tapintást, amelyet a vendégek elvárnak és megérdemelnek, ha hozzáérnek az ágyneműhöz.
 

A hagyományos kézi vasalás továbbra is elterjedt a tartós fekvőbeteg-ellátás és a vendéglátás területén. Még a megfelelő eszközök és felszerelések mellett is felemésztheti a takarítócsapat napjának jelentős részét. Hasznos lenne egy egyszerű módszert találni arra, hogy miként lehetne a vasalással töltött időt valahogyan lerövidíteni.

A vasalás ráadásul nem is olyan könnyű feladat, mert rendkívül repetitív és fárasztó. Ez csak néhány olyan tényező, amelyek miatt a vasalás az izom és csontrendszeri rendellenességek (MSD) kialakulásához vezethetnek. Ezek a rendellenességek olyan fájdalmat okoznak, amelyeket a házvezető alkalmazottak vagy csöndben viselnek el, vagy kénytelenek táppénzre menni.

Az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatalának felmérései szerint az MSD-k szinte minden munkahelyen előfordulnak. Valójában sok országban az MSD-k a munkahelyi sérülések és a munkából való távolmaradás leggyakoribb okainak egyike. Ha nem foglalkoznak velük, akkor hosszú szenvedéshez és még súlyosabb egészségügyi problémákhoz vezethetnek az élet későbbi szakaszában. A vasalás során ismétlődő tevékenységek - tolás, húzás, hajlítás, nyújtás, felemelés és leengedés - növelhetik a csontritkulás kockázatát. Jó lenne, ha valamivel meg lehetne könnyíteni a vasalást.

Számos iparág jelentős munkahelyi egészségvédelmi, biztonsági és termelékenységi előnyöket hozott létre működésük ergonómiai szempontjainak felmérésével. Az ergonómia alkalmazható a vasalásban, mert azokkal a mozgásokkal foglalkozik, amelyekkel a feladatot általában elvégzik. Általánosságban véve az ergonómia egyszerűbbé, biztonságosabbá és hatékonyabbá teheti a vasalást.

 


Bármely helyzetben a kockázat csökkentésének legegyszerűbb módja a folyamat módosítása a mögöttes ok kiküszöbölése érdekében. A mosodai munkánál ez azt jelenti, hogy a munkafolyamatokat ergonomikusabbá teszik az ismétlődő mozgások számának és intenzitásának csökkentése érdekében. Ez a következőket foglalhatja magában:

  • Minél kevesebb forgó mozgás, hogy a házvezető alkalmazottak minél kevesebb időt töltsenek velük
  • A mosodadeszka vagy az asztal magasságának beállítása a vasaló alkalmazott számára optimális helyzetbe
  • A statikus testtartások kiküszöbölése - az alkalmanként végzett mozgás is segít megelőzni az esetleges sérüléseket
  • Az ágynemű kosarak helyett kézikocsikban történő szállítása, hogy az alkalmazottaknak ne kelljen annyiszor lehajolniuk az ágynemű felvételéhez, és hogy a nagy és nehéz terheket ne kézzel kelljen cipelni

Ezek olyan egyszerű lépések, amelyeket bármely felelős munkáltató nagyon egyszerűen bevezethet, kevés többletköltséggel vagy akár ingyen is.

 


Mi a helyzet az éppen vasalt ágynemű tulajdonságaival?

 

A mosás során keletkező gyűrődések mennyisége és kiterjedése befolyásolja az adott cikk vasalásához szükséges időt és erőfeszítést. Hasonlóképpen, a szövet a vasaló által okozott súrlódással szembeni ellenállása befolyásolja a munka elvégzéséhez szükséges erőfeszítést. Így a gyűrődés és a vasaló súrlódásának csökkentése megkönnyíti a vasalást.

Az elvégzett helyszíni vizsgálatok azt mutatták ki, hogy egy egyszerű termék - a Clax Deosoft Easy2Iron koncentrátum - hozzáadása a mosási ciklus során a hagyományos szövetlágyító helyett 30% -kal csökkenti a vasaláshoz szükséges erőfeszítés mértékét. Ez úgy lehetséges, hogy a termék csökkenti a gyűrődések mennyiségét, és csökkenti a szövet a vasalóval szembeni ellenállását.

Ez két okból fontos. Először is takarítószemélyzet gyorsabban, és kevesebb erőfeszítéssel képes elvégezni a vasalási feladatokat, ami azt jelenti, hogy hosszabb ideig maradnak éberek és termelékenyek a magasabb szintű minőségi előírások betartásához. Másodszor az is ugyanolyan fontos, hogy munkájuk során kisebb az MSD és a hasonló tünetek kialakulásának kockázata.
 

Ez mindenki számára nagyon jó hír.