A járványok kitörésének megelőzése
Ebola-vírus

Thumbnail Thumbnail

Az Ebola egy burokkal rendelkező vírus, amely az Ebola-vírusfertőzést okozza (EVD). Először 1976-ban jelent meg, járvány eddig csak Afrikában fordult elő. A vírus megjelenésének módja még nincs pontosan meghatározva, az eddig rendelkezésre álló bizonyítékok arra utalnak, hogy a vírus gyümölcsevő denevérekben él. A vírus elsősorban a fertőzött állatokkal való érintkezés (harapás vagy az állat testnedveivel való érintkezés) miatt kerülhet át emberre. Emberről emberre terjedhet a fertőzött személy vérével vagy testnedveivel való közvetlen érintkezés útján, vagy olyan tárgyak érintésével, amelyek fertőzött váladékkal szennyeződtek. A vírus a fertőzött személy sérült bőrén vagy nyálkahártyáján át jut a szervezetbe.

A vírus terjedése

Nem valószínű, hogy az EVD levegő, víz vagy főtt ételek révén terjed. A fertőzött állatok nyers tejének, nyers húsának vagy nyers szerveinek fogyasztása potenciálisan fertőző lehet az emberek számára. Az összes ételt (különösen a húst) alaposan meg kell főzni, hogy elkerüljük a fertőzés veszélyét. Az EVD korábbi kitörései a fertőzött emberek családjára, barátaira és a velük érintkező egészségügyi dolgozókra terjedtek át. A vírusfertőzés vélhetően a fertőzött testnedvekkel való szoros érintkezés során történik meg, miközben a beteget ápolják, vagy holttestét kezelik, mivel ezekben az esetekben a legvalószínűbb a fertőzött testnedvekkel való hosszabb idejű érintkezés.

A vírus emberről emberre vélhetően a következőképpen terjed át:

• A fertőzött személy vérével vagy testnedveivel való közvetlen érintkezés akár a fertőzött személy életében, akár halála után
• Szennyezett tűk, kötszerek, ruházat vagy más fertőzött tárgyak jelenléte (közvetett érintkezés) a környezetben

Fertőzőképesség

Míg a fertőzött személyeknek produkálniuk kell az EVD tüneteit ahhoz, hogy másokat is megfertőzzenek, az EVD-ből kigyógyult emberek a tünetek megszűnése után továbbra is ismeretlen ideig terjeszthetik az Ebola-vírust testnedveik révén. Egy adott személy addig tekintendő tekintik fertőzőnek, amíg vérében, vagy testnedveiben kimutatható a vírus jelenléte, melynek időtartama a korábbi kitörésekkel kapcsolatban korlátozottan hozzáférhető bizonyítékok alapján akár 8 hét is lehet.